utorok 16. septembra 2014

"Ozvláštnený" koláč s lesným ovocím a posýpkou

Čím už by sa dal klasický posýpkový koláč ozvláštniť?
Ja viem, však už sám o sebe je fantastický, no nie?!
Stačí obmieňať ovocie podľa sezóny, prípadne pridať mleté/sekané oriešky, alebo kokos do posýpky, či cesta.
Ach... pri predstavách jednotlivých variantov mi už teraz tečú sliny!
Ale skúste pridať banán.

Vláčnosť, aróma, niečo zvláštne... a výborná kompozícia chutí.


Recept? 

POTREBUJEME:
1vajce
1 hrnček cukru
200ml kyslej smotany, alebo bieleho jogurtu
1 prášok do pečiva
1 hrnček polohrubej múky
1 zrelý banán
700g ovocia - použila som zmes - ríbezle, černice, maliny, jahody
posýpka:
100g masla + na vymazanie formy
6PL hrubej múky + na vysypanie formy
4PL cukru
1 balenie vanilkového cukru


POSTUP:
Rúru predhrejeme na 180°C a pripravíme si formu na pečenie (vymažeme, vysypeme).
Z jednotlivých prísad si prstami vytvoríme jednotnú zmes a odložíme ju do chladničky.
V mise vyšľaháme vajce s cukrom a primiešame smotanu.
Potom postupne pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a dobre premiešame.
Cesto stierkou rozotrieme na dno formy a naukladáme naň banán nakrájaný na kolieska.
Posypeme rovnomerne ovocím a na záver ešte posýpkou.
Pečieme 30-40 minút a 10 minút pred koncom kontrolujeme (môj koláč bol  trošku viac šťavnatý vďaka vodnatému ovociu, možno by to chcelo ešte pár minút dopekať).
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať najlepšie ku šálke kávy...

Dobrú chuť!




Zdroj inšpirácie: Apetit

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára