piatok 23. novembra 2012

Šampiňónové rizoto s vínovou arómou

Dnes to bude trošku na hubovú nôtu, lebo k jeseni huby neodmysliteľne patria. 
Viem, že už je aj po hubovej sezóne a jediné huby, ktoré v týchto dňoch môžeme stretnúť, sú tie nazbierané, usušené, prekrásne voňavé, uskladnené v pohári, čakajúce na vianočnú kapustnicu. 
Ale to nevadí, pretože sú po namočení do horúcej vody na pár minút k dispozícii aj tie, úplne stačí väčšia hrsť a znovu sa prebudia do svojej čerstvosti, no a už keď nemáte ani sušené, stále máme možnosť celoročného nákupu čerstvých šampiňónov, alebo hlivy, ktoré chutia výborne.
V najhoršom prípade sú v obchodoch ešte šampiňónové konzervy, ale po tých neodporúčam siahnuť, jedine v krajnom prípade, ale vlastne ani vtedy (inak, od dávnejšie uverejneného receptu na iné hubové rizoto, kedy som aj ja takto "zhrešila", čestne prehlasujem, že už som si konzervované nekúpila!).

Toto rizoto som robila tiež z čerstvých šampiňónov, lebo tento rok bola hubová sezóna veľmi zvláštna, taká nárazová - raz huby neboli, potom boli (vtedy sa podarilo jednorázovo urobiť si zásobu), potom zas neboli a boli, keď nebol čas ich zbierať, inokedy bolo čudné nehubové počasie až veľká zima a tak som si v čase, keď bolo v lese prázdno, ale v obchode hojne (ako vždy) urobila radosť aspoň takouto náhradou.
Je jednoduché na prípravu, ako každé rizoto, trošku iné, ale proste rizoto krémové - milované, ktoré vždy chute poteší.


INGREDIENCIE (pre 3-4 osoby):
250-300g šampiňónov nakrájaných 
1 cibuľa
3-5 strúčikov cesnaku nakrájaných na plátky
2PL masla
250g ryže Arborio
350ml (áno, toľko veľa, ale tá aróma...!) bieleho suchého vína
asi 500ml hovädzieho vývaru - huby si pýtajú trochu silnejšiu arómu
100ml smotany na varenie
parmezánové hoblinky a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať na ozdobu

POSTUP:
Na masle si najskôr osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridáme huby a cesnakové plátky a restujeme asi 3 minúty.
Prisypeme ryžu a znovu restujeme asi 3 minúty, kým prilejeme víno, ktoré necháme trochu odpariť.
Po tomto kroku začína "vývarová fáza", až kým nie je ryža uvarená.
Nakoniec vmiešame smotanu a necháme ešte pár minút prehriať.


Keď máme hotovo, porcie ozdobíme parmezánom a vňaťou - čerstvý petržlen dokáže s hubami neuveriteľné zázraky! :)
Dobrú chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára